Beleggen voor (klein)kinderen

Vaak open je als ouders en grootouders een spaarrekening voor je (klein)kinderen. Maar sparen levert tegenwoordig niet zoveel meer op. Junior biedt je een alternatief! 
Open een beleggingsrekening op naam van je kind of kleinkind en zet elke maand geld opzij, dan hebben zij op hun 18e een mooi spaarpotje voor bijvoorbeeld hun studie.

Start met je kinderbijslag

Elk kwartaal ontvang je als ouders de kinderbijslag voor je kind. Heb je er wel eens over nagedacht om dit te beleggen? Naast elke maand een bedrag storten om te beleggen op naam van je (klein)kinderen, kun je er ook voor kiezen om de kinderbijslag op deze rekening te storten. Zo hebben ze op hun 18e extra budget voor hun studie of die wereldreis. Het verschil kun je zelf berekenen via onze calculator:

beleggen kleinkinderen

Beleggen voor mijn kinderen

Zodra je kind een burgerservicenummer en een identiteitsbewijs heeft, kun je een rekening openen. Daarvoor kun je natuurlijk al wel geld reserveren voor de eerste schenking. Vanaf het moment dat de rekening geopend is, kun je maandelijks geld storten om op deze manier al vroeg aan vermogensopbouw te beginnen. Daarnaast kun je jaarlijks een bedrag belastingvrij schenken, wat je ook weer kunt gebruiken om te beleggen op naam van je kind.

Beleggen voor mijn (klein)kinderen

De rekening kan alleen door een wettelijk vertegenwoordiger geopend worden. Doorgaans is dat een van de ouders. Maar als grootouders kun je wel rechtstreeks storten. Ook voor schenkingen van opa’s en oma’s naar kleinkinderen kun je jaarlijks een bedrag belastingvrij schenken.

Drie jaar bezig en nu al
cijfers die overtuigen

In de afgelopen drie jaar hebben we veel meegemaakt in de beleggingswereld. Maar doordat we trouw blijven aan onze focus op duurzame ondernemingen, blijven onze cijfers positief, ook in een periodes van zwaarder economisch weer.

De Junior Portefeuilles

Defensief

In het defensieve profiel is het voornaamste doel om de risico’s te beperken. We investeren een klein deel in aandelenfondsen en voor het overgrote deel in veiligere obligatiefondsen. Van deze obligatiefondsen ligt het risico laag en het te verwachten rendement is relatief goed voorspelbaar. Daarnaast is de positie van de aandelen en obligaties gespreid over beleggingsfondsen.

Neutraal

Het neutrale profiel is een indicatie voor de gemiddelde risicobereidheid van beleggers. We investeren gelijk gespreid over aandelen en obligaties. Waardeveranderingen kunnen daardoor iets groter zijn dan in het defensieve profiel. Doordat dit profiel iets meer in aandelen belegt dan het defensieve profiel, wordt er over een langere periode gemiddeld ook meer rendement behaald.

Offensief

Het offensieve profiel is een wat risicovollere optie dan de andere profielen. We investeren uitsluitend in aandelenfondsen. De veranderingen in waarde van de portefeuille kunnen groter zijn. Op de lange termijn levert dit profiel het hoogste rendement.

Wat kost het?

  • BinckBank berekent 0,30% incl. btw op jaarbasis over het vermogen, dit wordt berekend en gefactureerd op maandbasis.
  • Junior berekent 1 Euro per maand en 0,075% incl. btw per maand over het vermogen aan het begin van de maand.
  • Indien de rekening wordt opgeheven kan dat maandelijks per 1e van de maand, Binckbank brengt hiervoor €25 in rekening.
  Defensief Neutraal Offensief
2021 t/m mei +1,2% +4,5% +7,4%
2020 +4,5% +12,9% +24,1%
2019 +13,4% +19,8% +26,4%
2018 -6,7% -6,3% -7,4%

 

Percentages zijn na aftrek van alle kosten

2021 Maandelijks rendement

  Defensief Neutraal Offensief
Januari +0,8% +2,8% +5,2%
Februari -0,7% -0,4% -0,4%
Maart +0,4% +0,5% +0,9%
April +0,5% +1,5% +2,1%
Mei +0,1% +0,0% -0,6%

2020 Maandelijks rendement

  Defensief Neutraal Offensief
Januari +2,2% +2,7% +3,6%
Februari -2,1% -3,9% -5,9%
Maart -12,6% -11,7% -9,8%
April +6,3% +8,9% +12,3%
Mei +3,1% +3,1% +3,4%
Juni +2,1% +2,2% +2,4%
Juli +1,5% +2,4% +3,5%
Augustus +0,7% +2,1% +3,5%
September +0,2% +0,5% +0,8%
Oktober -0,3% -0,5% -0,6%
November +3,5% +6,1% +7,8%
December +1,1% +1,8% +2,3%

 

Junior Beleggen rendement van 2018 t/m 2020

De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Sparen of beleggen?

Met sparen kan je de inleg niet verliezen, maar de rente is laag dus vermogen opbouwen via het rendement van een spaarrekening is een uitdaging. Maar ook beleggen begint met sparen. Zorg ervoor dat er altijd een buffer achter de hand is voor onverwachte uitgaven.

Beleggen levert op de lange termijn meer op. Leeftijd is een van de meest krachtige aspecten binnen beleggen, tijd en spreiding zijn je grootste vriend. Dus hoe eerder je begint met beleggen, hoe meer het op kan leveren.

Let op: Beleggen brengt risico’s met zich mee. Beleg alleen met geld dat je kunt missen. Beleggingen kunnen namelijk meer, maar ook minder waard worden.

Wil je meer weten over beleggen voor je kinderen of kleinkinderen?

Scroll naar top