VEELGESTELDE

VRAGEN

Kunnen opa of oma ook rechtstreeks een beleggingsrekening voor hun kleinkind openen?

De rekening kan alleen door een wettelijk vertegenwoordiger geopend worden. Doorgaans is dat een van de ouders. Opa en oma kunnen er wel rechtstreeks op storten (net als ooms, tantes, iedereen eigenlijk!).

Mijn kindje is nog niet geboren, kan ik wel al een rekening openen?

Nog even geduld tot na de geboorte maar dan ben je er wel lekker vroeg bij. Als je kind een burgerservicenummer heeft en een identiteitsbewijs dan kan je een rekening openen. Je kan natuurlijk wel al geld reserveren voor de eerste schenking !

Mijn (klein) kind woont in het buitenland, kan ik dan ook een rekening openen?

Ja, in de meeste gevallen kan dat gewoon. Junior heeft al rekeninghouders in meerdere landen. We hebben wel aanvullende informatie nodig, hiervoor kan je het beste contact met ons opnemen: info@juniorbeleggen.nl

Hoe werkt het met schenkingsdocumenten?

Junior heeft door een jurist een voorbeeld van een schenkingsdocument laten opstellen. Dit kan je zelf invullen en terugsturen aan Junior. Wij nemen het op bij de rekeningdocumenten. Junior neemt geen juridische aansprakelijkheid voor het schenkingsdocument of het uitvoeren daarvan.

Ik heb liever niet dat mijn kind al met 18 jaar over het geld kan beschikken. Hoe bescherm ik dat?

Wettelijk kan je kind beschikken over het vermogen als het 18 jaar wordt. In het schenkingsdocument kan je echter vastleggen dat dit pas later kan of alleen voor bepaalde doeleinden. In theorie kan het kind dit aanvechten, maar in de praktijk maak je het met dit document wel heel lastig om dat succesvol te doen.

Hoe veel mag je aan je kind schenken?

Algemene vrijstelling voor ouders en kinderen in 2017: € 5.320

Kinderen en pleegkinderen mogen – ongeacht hun leeftijd – elk jaar een bedrag belastingvrij ontvangen van hun ouders. Het bedrag geldt per kind. De vrijstelling geldt per schenker en per ontvanger. Partners beschouwt de fiscus als 1 schenker of als 1 ontvanger. In 2018 wordt dit bedrag verhoogd naar  € 5.363

Hoe veel mag je aan je kleinkind schenken?

Algemene vrijstelling 2017: € 2.129

Deze vrijstelling geldt voor iedereen. Dus ook voor de kleinkinderen die van hun grootouders een schenking krijgen.

Een kleinkind mag in 2017 van meerdere personen € 2.129 belastingvrij ontvangen. En de grootouders mogen aan alle kleinkinderen in 2017  € 2.129 belastingvrij schenken. Als de grootouders niet meer een gemeenschappelijk huishouden vormen dan mogen de opa en oma afzonderlijk  € 2.129  schenken.  In 2018 wordt dit bedrag verhoogd naar  € 2.147

Wat gebeurt er als ik meer schenk?

Dat kan natuurlijk maar dan moet je schenkingsbelasting betalen. We raden je aan om dit eerst met je belastingadviseur te bespreken.

Waarom zou ik mijn toekomstige schenkingen moeten verzekeren?

Als je schenkingen uit je inkomensoverschot komen, dan kan het verstandig zijn om het te verzekeren. Voor een klein bedrag zorg je ervoor dat alle stortingen tot je kind 18 wordt door de verzekeringsmaatschappij worden overgenomen in het geval dat jou iets overkomt. Junior verdient niets aan de verzekering maar we faciliteren het gewoon als je dat een prettig en verstandig idee vindt.

Staat het geld wel veilig bij Junior en BinckBank?

Ja, zeker. Het geld staat op een rekening op naam van het kind en los van Junior, Mercurius Vermogensbeheer, en BinckBank. In het uitzonderlijke geval dat een van die partijen zou omvallen, dan gebeurt er niets met het vermogen van je kind.

Kan ik het geld weer opnemen als ik even krap kom te zitten?

Als wettelijk vertegenwoordiger voer jij het bewind over het geld tot de 18e verjaardag van je kind. Je kan dus het geld ook weer onttrekken. We wijzen je er wel op dat je dit juridisch dan leent van je kind. Leg alles goed vast, en stort het ook echt weer terug om discussie of erger te voorkomen.

Ik wil voorkomen dat mijn ex bij het geld van ons kind kan, hoe doe ik dat?

Als jij de enige wettelijk vertegenwoordiger bent, dan is er geen enkel probleem. Als jullie gezamenlijk wettelijk vertegenwoordiger zijn dan moeten jullie ook samen tekenen voor overboekingen. Die overboekingen kunnen alleen naar rekeningen op naam van de wettelijk vertegenwoordigers, of op naam van het kind.

Kan ik zonder toestemming van de andere ouder een rekening openen?

Ja, je kan zonder toestemming van de andere ouder een rekening openen. Hou er wel rekening mee dat jullie schenkingen bij elkaar opgeteld worden.

Moet ik een IBAN rekening aan de beleggingsrekening toevoegen?

Nee, dat is niet nodig. Sterker nog we raden het juist af.  Pas als het geld vrij komt kan er een tegenrekening toegevoegd worden.

Wat bedoelen jullie met duurzaam beleggen?

We beleggen in sectoren van de economie die het belang van de volgende generatie hoog in hun vaandel hebben staan. Denk hierbij aan sectoren zoals gezondheidszorg, IT-dienstverlening, media, vastgoed, schone energie en infrastructuur. Zodat onze kinderen en kleinkinderen een goede toekomst tegemoet kunnen zien.

Wij selecteren de sectoren waarin we beleggen zelf. Vervolgens brengen we het geld onder bij actieve beleggingsfondsen die op hun beurt weer gescreend worden op de duurzaamheid van de beleggingen. Een dubbele controle dus.

In welke bedrijven beleggen jullie dan?

Voorbeelden van bedrijven waarin we beleggen zijn Air Liquide, Apple, Facebook, Google, Henkel, Johnson & Johnson, Samsung, Suez, Unilever, Visa. Uiteindelijk beleggen we in meer dan 200 bedrijven die voldoen aan onafhankelijk gestelde duurzaamheidscriteria die opgesteld zijn door onafhankelijke partijen zoals Morningstar en Sustainalytics.

Kopen jullie aandelen van de uitgekozen duurzame bedrijven?

Indirect wel. We beleggen via actieve beleggingsfondsen. Dit zijn mandjes van aandelen die samengesteld worden door professionals die de bedrijven zorgvuldig selecteren en monitoren. Ze verdiepen zich niet alleen in de cijfers van de bedrijven maar bezoeken veelal ook het management om zo een compleet beeld te krijgen van het bedrijf waarin ze beleggen. Dit geeft ons de mogelijkheid om relatief kleine bedragen goed te spreiden en te profiteren van de kennis van die professionals. Bij Mercurius Vermogensbeheer zijn we ervan overtuigd dat deze manier van beleggen uiteindelijk tot beter resultaat leidt.

Start direct met beleggen

Start direct