Het beursjaar 2022 verloopt tot op heden moeizaam. Voornamelijk januari hebben onze beleggingen een tik van de molen te voortduren gekregen. Vervolgens bleef de glijdende schaal aanhouden en bevinden we ons in de offensieve portefeuille op 18% in de min. Gezien de snelle koopkracht daling, geopolitieke spanningen, energiecrisis en consumenten vertrouwen zijn er voldoende redenen om het negatieve rendement toe te lichten. Nu zijn er ook genoeg positieve geluiden die ons vertrouwen geven in de toekomst. Hoe heeft Junior gevaren in volatiele markten en wat zijn de verwachtingen voor de rest van 2022?

Rente verhoging

Over de gehele markt beginnen de gevolgen van inflatie pijnlijk zichtbaar te worden. In de strijd tegen de prijsverhogingen presenteren centrale banken snelle renteverhogingen. Christine Lagarde, president van de ECB, heeft onlangs nogmaals een renteverhoging aangekondigd. Deze keer nogmaals met 75 basispunten. Hiermee treden Europese beleidsmakers in de voetstappen van de Federal Reserve (Centrale bank van VS) om de inflatie te bestrijden. De Amerikanen waren eerder en agressiever met het verhogen van de rente, hiermee is het vertrouwen in de dollar, in verhouding met de Euro toegenomen. Als gevolg zien we nu zelfs dat de dollar meer waard is dan de Euro, hetgeen voor het laatst 20 jaar terug plaats vond.

Resultaten in de VS

De positieve geluiden zijn momenteel voornamelijk afkomstig uit de VS. Voorbeelden hiervan zijn de sterke arbeidsmarkt, toenemende Amerikaanse consumenten vertrouwen en een sterke dollar. Hiermee lijkt Amerika zich te positioneren voor een sterk herstel, maar er zijn ook geluiden die onzekerheid teweeg brengen. Pakketbezorgdienst Fedex heeft onlangs een sterke afname in het aantal pakketten gezien. Dit geeft ons een aanleiding om te geloven dat consumenten toch de hand op de knip houden en een recessie wellicht op de loer licht.

Hoe zal de rest van het jaar eruit zien?

Het is lastig om te voorspellen hoe de toekomst er precies uit zal zien, niemand beschikt namelijk over een glazen bol. Indien we terugblikken zien we dat er maar een klein aantal winnende sectoren zijn geweest in 2022. Voornamelijk olie- en defensie aandelen hebben het goed gedaan. De zwaarste klappen zijn gevallen in de groeiaandelen, waar Junior een relatief zware weging in heeft. I tijden waarin de koopkracht onder druk komt te staan, is het van groot belang om naar bedrijven met ‘pricing power’ te kijken. Dit wil zeggen, bedrijven die inflatie kunnen doorberekenen aan de consument. Goede voorbeelden hiervan zijn healthcare en technologie. Denk er maar over na, hoeveel kunnen medicijnen in prijs stijgen voordat consumenten afhaken…. vrij ver.

Healthcare en technologie zijn nu juist de sectoren waar Junior een hoge weging in heeft zitten. Dit wil zeggen dat wij de harde klappen hebben moeten incasseren in dit beursjaar, maar wij ook uiterst gunstig gepositioneerd zijn voor de veerkracht van de economie. Nu is de vraag of het eind van de dalende markten is bereikt, of dat dit herstel nog op zich zal laten wachten. Wij hebben alle vertrouwen in een sterk herstel, de vraag is wanneer….

Gepubliceerde  zijn netto-rendementen (na aftrek van alle directe en indirecte kosten. En tevens gebaseerd op een beheerfee van 1% ex btw.

*De waarde van uw belegging kan fluctueren. Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst.

Scroll naar top