Beleggen voor je pensioen

Je bent zelfstandig ondernemer en vooral lekker bezig met het hier en nu. Maar heb je al nagedacht over het opbouwen van pensioen? Een spaarpotje voor later kan nooit kwaad. Door nu na te denken over sparen voor je pensioen, kom je later niet voor verrassingen te staan.

Sparen voor pensioen

Sparen voor je pensioen kun je op verschillende manieren doen. Je kunt ervoor kiezen om te sparen via de bank met een geblokkeerde spaarrekening. Het doel hiervan is om met dit geld te gebruiken om je pensioen aan te vullen. Maar het rendement op een spaarrekening is laag.

Daarom kan het een optie zijn om je geld te beleggen voor pensioen. Beleggen wordt nog steeds gezien als iets ingewikkelds, maar we zien ook dat pensioenbeleggen steeds populairder wordt. Juist omdat de spaarrentes laag liggen en omdat er steeds meer laagdrempelige opties zijn om te starten met beleggen.

jonas-denil-aFluZ6UAs4k-unsplash

Aanvullend pensioen beleggen

Er zijn een aantal opties wanneer je wilt beleggen voor je pensioen. Zo kun je fiscaal voordelig beleggen, zelf beleggen of laten beleggen. We nemen je mee in de opties!

Fiscaal voordelig beleggen

Het grote voordeel van deze manier van beleggen is het fiscale voordeel. Je betaalt geen rendementsheffing, in tegenstelling tot bij regulier beleggen. Daarnaast kun je de inleg aftrekken in box 1. Uiteindelijk wordt je uitkering ook belast in box 1, maar dit gaat vaak tegen een lager belastingtarief aangezien je inkomen tegen die tijd ook lager ligt. Ook niet onbelangrijk: mocht je komen te overlijden, dan gaat het vermogen naar jouw nabestaanden, dit is bij bijvoorbeeld een lijfrenteverzekering niet altijd het geval.

Een nadeel van fiscaal voordelig beleggen is dat je opgebouwde vermogen niet vrij beschikbaar is. Je spreekt namelijk een einddatum af en je mag het alleen als extra pensioeninkomen gebruiken.

Zelf beleggen voor je pensioen

Zelf beleggen voor je pensioen is natuurlijk ook een optie. In dat geval kun je altijd bij je opgebouwde vermogen en kun je het eventueel ook voor andere doeleinden gebruiken. In principe is beleggen voor je pensioen natuurlijk bedoeld voor de lange termijn. Maar je kunt het geld altijd vrij opnemen. Deze beleggingsrekening wordt belast in box 3.

Zelf beleggen vraagt een hoop kennis, ervaring en tijd. Wanneer je dit niet hebt, dan is zelf beleggen misschien niet de beste optie. Hieronder vertellen we je meer over de mogelijkheid om te laten beleggen door Junior.

Laten beleggen door Junior

Laten beleggen, ofwel beheerd beleggen, kan een optie zijn wanneer je zelf geen verstand hebt van beleggen of wanneer je niet voldoende tijd hebt. Je geld wordt in dat geval belegd door ons als vermogensbeheerder.

Het voordeel hiervan is dat Junior de kennis en ervaring bezit en wij weten een goede afweging te maken tussen risico en rendement. Op basis van jouw financiële situatie wordt in overeenstemming met jou het beleggingsprofiel vastgesteld. Je hoeft dus zelf niet bezig te zijn met je beleggingen.

Wil jij hier meer over weten?

Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Beleg alleen met geld dat je kunt missen. Beleggingen kunnen namelijk meer, maar ook minder waard worden. 

Scroll naar top