Na drie opeenvolgende jaren spectaculaire resultaten te hebben behaald, blijven de resultaten de eerste zes maanden van 2022 uit. De enige sectoren die goed presteerde zijn olie- en grondstofaandelen. Deze sectoren zijn niet terug te vinden in de Junior-portefeuille, omdat dit niet aansluit bij onze visie op de toekomst. We kijken in de achteruitkijkspiegel en reflecteren op de moeizame aftrap van 2022 en kijken daarnaast natuurlijk ook naar de toekomst. Waarom begon 2022 zo moeizaam? En hoe nu verder?
Een giftige cocktail
Vanzelfsprekend heeft het conflict tussen Oekraïne en Rusland de internationale verhoudingen op de schop gegooid. Omdat Europa grotendeels afhankelijk was van Russisch gas, hebben de sancties tegen Poetin de prijs flink opgeschroefd.
Daarnaast komen veel van onze alledaagse producten uit China, waar coronalockdowns nog aan de orde van de dag zijn. Deze lockdowns vinden ook plaats in havensteden, waardoor werknemers thuis blijven en onze goederen vertraging oplopen.
De Europese Centrale Bank (ECB) schaalt de monetaire steun terug. Dit wil zeggen dat de steunpakketten die de economie kreeg tijdens de pandemie – zoals restaurants die dicht gingen maar wel geld van de overheid kregen – ten einde lopen. Tegelijkertijd wordt de rente verhoogd, waardoor geld lenen duurder wordt. Voornamelijk bedrijven die veel van de activiteiten financieren met andermans geld, zullen dit gaan voelen in de portemonnee.
Deze factoren hebben ertoe geleid dat veel Nederlanders weinig vertrouwen hebben in de economie en er angst bestaat voor een recessie. Een recessie is een duur woord voor twee kwartalen (6 maanden) aan negatieve groei van de economie. Wat betekent dit voor jouw Junior-portefeuille?
Hoe nu verder?
Wij verwachten dat veel bedrijven die dit jaar flink zijn afgestraft in de toekomst een comeback zullen maken. Dit zijn namelijk sterke-, toekomstbestendige bedrijven. De korte termijn is helaas moeilijk te voorspellen. Het eerlijke verhaal is dat niemand weet of de bodem van de put is bereikt. Wat we wel vol zelfvertrouwen uit historische data kunnen aannemen is dat aandelen momenteel in de uitverkoop zijn. Wanneer angst regeert, verwacht men dat dit altijd zo zal blijven. Keer op keer zien we dat de economie na een correctie terugkomt en er ruimte is gemaakt voor nieuw rendement.
Daarnaast heeft de angst voor een recessie en inflatie op de lange termijn ook positieve gevolgen. Wanneer producten duurder worden gaat men opzoek naar alternatieve. Een voorbeeld hiervan zijn drones. Omdat we als samenleving steeds meer en sneller producten thuis bezorgd willen hebben, zijn drones in het leven geroepen. Zo brengt elk probleem een kans voor een oplossing en hier ligt de kracht van de Junior-portefeuille.
Junior heeft innovatie in het DNA en zoekt naar de bedrijven die ons leven in de toekomst gemakkelijker en duurzamer zullen maken. Op deze manier wordt er niet alleen rendement behaald, maar draagt jouw spaargeld ook bij aan een betere wereld van morgen. Dat is productief omgaan met geld, en op de lange termijn uiterst lucratief.
Conclusie
In het kort: de korte termijn heeft voor angst gezorgd bij de belegger en dit is terug te zien in het rendement. Op de lange termijn is dit slechts een kronkel op de weg naar succes en niks waar de langetermijnbelegger zich zorgen om hoeft te maken. Integendeel, om met de woorden van de wereldberoemde investeerder Warren Buffett te spreken: Wees voorzichtig als anderen gretig zijn, en wees gretig wanneer andere voorzichtig zijn.
*Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst.